911PC Antivirus

אנטי וירוס לאנדרואיד

יש שמועות רבות על חוסר אנטי וירוס לאנדרואיד. לעיתים קרובות אפשר למצוא חדשות על וירוס חדש, וסטטיסטיקה מפחידה, אשר אומרת כי מיליוני מכשירים ברחבי העולם נגועים בתוכנות זדוניות וסוסים טרויאניים מדי יום.

מערכות הפעלה פתוחות, כמו אנדרואיד, אכן חשופות יותר לבעיות אבטחה מאשר מערכות סגורות כמו iOS. אבל הבעיה היא של הפופולריות העצומה של Android. קרוב לוודאי 95% של וירוסים מגיעים למכשירי המשתמשים באשמתם, ולא בגלל חוסר אנטי וירוס לאנדרואיד, פרצות במערכת או פעולת האקר. בהרבה מקרים תוכנות זדוניות פוגעות במכשיר עקב התקנת יישומים ממקורות לא ידועים.

Aandroid settings security

השבתת מקורות לא ידועים מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לקבל וירוס במכשיר.

לאחרונה מערכת ההפעלה אנדרואיד קיבלה שיפורי אבטחה יעילים מאוד, כולל אנטי וירוס לאנדרואיד בשם Google Play Protection. אנדרואיד היא מערכת הפעלה עצומה שזכתה למוניטין שלה בגלל שהיא פתוחה יחסית בהשוואה למערכת iOS. היא מאפשרת להוריד יישומים וקבצי APK מכל מקור, להגדיר גישת מנהל במכשיר ולהתקין מערכת אחרת מבוססת על אנדרואיד. ככל שתשנה את המערכת באופן פעיל, כך יגדל הסיכוי לפגיעה במכשיר.

כאשר מורידים את הקובץ APK מאתר צד שלישי, אנטי וירוס של Google Play המובנה כבר לא יכול לעזור. אם אין בטחון לגבי מקור היישום, כדאי לשקול התקנת אנטי וירוס לאנדרואיד בכדי לספק הגנה נוספת.

במהלך השנים, אנדרואיד התפתחה למערכת הפעלה אמינה מאוד. יחד עם זרם קבוע של שיפורים נוספים, הציגה גוגל בשנת 2017 את מערכת האבטחה Play Protection, המשתמשת בטכנולוגיית למידת מכונות כדי לסרוק את חנות היישומים של Google Play ליישומים זדוניים.

הגנת Google Play גם יודעת לנתח יישומים באופן מקומי במכשירים. אפשר להריץ את הסריקה באופן ידני - לשם כך, עוברים אל האפליקציה של חנות Play, אחרי זה לאפליקציות והמשחקים שלי, אחרי זה לעדכונים ולוחצים על סמל העדכון בראש המסך.

Google Play Protect

Play Protection בתור אנטי וירוס לאנדרואיד היא תכונה נהדרת, אך היא אינה מבטיחה הגנה מוחלטת. לפעמים קורה שחלק מהיישומים הזדוניים נשארים בחנות במשך עד שישה חודשים. כך, למשל, בשנה שעברה התגלו אזעקות וסורקים של קודי QR באתר שהכיל את הטרויאני של AsiaHitGroup - באותה תקופה הצליחו כמה עשרות אלפי משתמשים להוריד אותו. סוס טרויאני הזה ביצע עומס על מנת לקבל גישה מלאה למכשיר ושליטה על הנתונים האישיים של המשתמש.

מוקדם יותר בשנה שעברה גילו חוקרים בטרנד מיקרו 36 תוכנות אנטי וירוס לאנדרואיד מזויפות בחנות Google Play שהתקינו יישומים זדוניים במכשירים, הפעילו התראות כוזבות והציגו מודעות. יישומים אלה נוטים לבקש גם מספר גדול באופן בלתי סביר של הרשאות גישה על מנת לגנוב נתונים אישיים.

כדאי לקחת בחשבון גם את המהירות והפיצול של תהליך עדכון האנדרואיד. בעוד שמכשירים עם אנדרואיד מקורי מקבלים עדכוני אבטחה מיד לאחר השחרור, ידוע כי יצרני מכשירים מסוימים עם גרסאות שונות של המערכת מעכבים את שחרורם של טלאים למשך מספר ימים ואף שבועות.

אנשים בדרך כלל לא מעוניינים לשלם עבור אנטי וירוס לאנדרואיד, משחק או תוכנה האהובים עליהם, וכאן פועל הכלל "קמצן משלם כפול". משתמשים בעצמם מורידים קובץ APK (בדרך כלל משחק או תוכנה בתשלום ממשאבים מפוקפקים בחינם), ומתקינים אותו. אבל ברוב המקרים מסתבר שהקובץ הוא מזויף או לא אמיתי, שמטרתו לשלוח תחילה SMS למספר קצר ולאחר מכן, אולי, לאפשר גישה לתוכן הרצוי.

למרות העובדה, כי בעת ההתקנה המערכת מזהירה שהיישום או המשחק יקבלו גישה ל SMS ולשיחות, בעלי הטלפונים החכמים עדיין לוחצים על כפתור "התקן". אם התקנתם יישום זדוני למרות אזהרות, התוצאות יכולות להיות לא רצויות ואפילו מסוכנות.

Permissions in Android

להלן מספר המלצות פשוטות שיעזרו לשפר אבטחה של הטלפונים החכמים והטאבלטים עם Android:

  1. במידה ולא מותקן במכשירכם אנטי וירוס לאנדרואיד, אל תתקינו יישומים מאתרים מפוקפקים או ממקורות לא ידועים. השתמשו בחנות Google Play, תוכנות ומשחקים לא עולים כל כך הרבה כדי לחסוך עליהם, הסיכויים לקבל וירוס פי 10,000 פחות מאשר בעת התקנת קובצי APK.
  2. אם בחרתם בנתיב הנכון והחלטתם להתקין הכל רק מחנות Google Play, עברו אל "הגדרות" -> "אבטחה" ובטלו את הסימון של "מקורות לא ידועים". כעת תוכלו להוריד משחקים ותוכנות רק מחנות Google, והמכשיר שלכם יהיה הרבה יותר מוגן מהורדות מסוכנות.
  3. במקרה שהעדפתם להוריד בחינם ולוותר על אבטחה, אנטי וירוס לאנדרואיד לא יעזור. בעת התקנת משחקים ממקורות לא ידועים שימו לב לסמל ולגודל הקובץ APK. לעתים קרובות, סמל התוכנה או משחק יהיה שונה מהמקורי. כמו כן, יש לשים לב לגודל הקובץ: משחק מגניב לא צפוי לתפוס 500Kb.
  4. השתדלו להימנע מלהתקין יישומים הדורשים גישה להודעות SMS ולשיחות טלפון. גישה לשיחות והודעות על ידי מפתחים הגונים נדרשת לעתים רחוקות מאוד, כדאי להיות זהירים.
  5. אם אתם גולשים לאתר אינטרנט ומקבל הודעות כמו "הדפדפן שלך דורש עדכון", או הצעה להאיץ אנדרואיד, להגדיל קיבולת הסוללה או שטויות אחרות - אל תתקינו את קובצי ה APK המוצעים, 99% שהקבצים האלה מכילים וירוס. אין תוכנות שמגדילות קיבולת הסוללה או מאיצות מכשיר. מומלץ לעדכן את הדפדפן דרך Google Play או באתר הרשמי. שוב, אם כיביתם את ההתקנה ממקורות לא ידועים, בדרך הזאת לא תקבלו וירוס למכשיר.
  6. בזמן גלישה דרך רשת Wi-Fi חינמית, גם עם מותקן אנטי וירוס לאנדרואיד, הפושעים יכולים בקלות ליירט תעבורת הנתונים. ספק שמישהו צריך גישה לחשבונות שלכם ברשתות חברתיות, אבל לא מומלץ לבדוק חשבון בנק או לבצע רכישות אונליין. ההמלצה מתייחסת לא רק לטלפונים חכמים עם אנדרואיד, אלא לכל המכשירים עם רשת אלחוטית Wi-Fi.
Malware in Android

בנוסף לביצוע המלצות המפורטות מעלה, ליתר הביטחון ולשקט נפשי מומלץ להתקין תוכנת אנטי וירוס לאנדרואיד מאחד היצרנים המובילים, כמו ESET, Kaspersky, Norton ורבים אחרים. אנטי וירוס מקורי יספק הגנה למכשיר החכם מפני וירוסים, סוסים טרויאנים, פרסומות, אתרים מזויפים, גניבת זהות ועוד. פתרונות הגנה הכי טובים והמומלצים למשתמשי אנדרואיד מציעים אפשרויות רחבות יותר, כמו מחיקה מרוחקת של נתונים אישיים ממכשיר שנגנב, איתור מיקום המכשיר, סינון שיחות והודעות SMS והגנות נוספות.

הדרך הבטוחה לדעת מהי תוכנת אנטי וירוס לאנדרואיד הכי טובה והכי מתאימה למכשיר שלכם היא לנסות מספר פתרונות אבטחת מידע שונים, להשתמש בהם לתקופת ניסיון מסוימת ולהשוות רמות ההגנה ורמות השפעה על ביצועי המכשיר. אחרי שניסיתם מספר אנטי וירוסים שונים באנדרואיד, תוכלו לדעת באמת איזה מהם הכי טוב, הכי חזק בגילוי וירוסים ותוכנות זדוניות, ועד כמה משתלם לרכוש אותו על מנת להגן על הנתונים האישיים.